شقاق چیست و راه های درمان شقاق

به پاره و زخمی شدن کناره های مقعد شقاق یا همان فیشر گفته می شود.

شقاق چیست و راه های درمان شقاق

به پاره و زخمی شدن کناره های مقعد شقاق یا همان فیشر گفته می شود.

علائم اولیه سرطان تخمدان چیست و چگونه آنها را تشخیص دهیم؟

سرطان تخمدان به معنی رشد توده های سرطانی در تخمدان است. این سرطان پنجمین سرطان شایع در میان زنان است. همچنین در بین سرطان های دستگاه تناسلی این سرطان بیشترین خطر مرگ و میر را دارد. اگر این بیماری در مراحل اولیه شناسایی شود، با درمان های موثر احتمال زنده ماندن بیمار حداقل تا 5 سال افزایش می یابد. در ادامه به بررسی علائم سرطان تخمدان و روش های درمان آن می پردازیم:

سرطان تخمدان چیست؟
تخمدان ها دو غده تولید مثل در زنان هستند. وظیفه تخمدان ها تولید تخمک و هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون است.سرطان تخمدان زمانی اتفاق می افتد که سلولهای تخمدان خارج از کنترل و غیرطبیعی شروع به تکثیر نمایند و تشکیل تومور دهند. در صورت عدم درمان، تومور می تواند به سایر قسمت های بدن گسترش یابد که در این صورت، سرطان تخمدان متاستاتیک نامیده می شود .

سرطان تخمدان غالباً علائم هشدار دهنده دارد ، اما علائم اولیه آن مبهم است و به راحتی از بین می رود. 20 درصد از سرطان های تخمدان در مراحل اولیه تشخیص داده می شوند.

علائم اولیه سرطان تخمدان چیست؟
علائم سرطان تخمدانمعمولا علائم اولیه این سرطان اختلالات شایعی هستند که به راحتی چشم پوشی میشوند. به علاوه این علائم به صورت دائم وجود ندارند. علائم اولیه و شایع این بیماری شامل موارد زیر است:

نفخ شکم، فشار و درد
سیری غیرطبیعی بعد از خوردن غذا
مشکل در بلع غذا
افزایش تعداد دفعات ادرار
تمایل شدید به ادرار کردن
دیگر علائم کمتر شایع سرطان تخمدان شامل موارد زیر است:

خستگی
سوء هاضمه
سوزش سردل
یبوست
کمردرد
بی نظمی قاعدگی
مقاربت دردناک
درماتومیوزیت (یک بیماری التهابی نادر است که می تواند باعث بثورات پوستی ، ضعف عضلانی و التهاب عضلات شود)
  ادامه یافتن این شرایط و یا تشدید علائم ناشی از رشد تومور و گسترش یافتن آن به خارج از تخمدان است. 

توجه داشته باشید که، ابتلا به این علائم لزوماً ناشی از سرطان تخمدان نیست. بسیاری از زنان در دوره هایی از زندگی این علائم تجربه می کنند. برای تشخیص باید از پزشک متخصص زنان کمک بگیرید.

 احتمال موفقیت در درمان سرطان با تشخیص زودهنگام بیشتر است. اگر علائم جدید و غیرمعمولی را تجربه کردید، با پزشک خود مشورت کنید.

انواع سرطان تخمدان
تخمدان ها از سه نوع سلول تشکیل شده اند. هر سلول می تواند به نوع دیگری از تومور تبدیل شود:

تومورهای اپیتلیال : این تومور در لایه بافت خارج تخمدان ها تشکیل می شوند. حدود 90 درصد سرطان های تخمدان تومورهای اپیتلیال هستند.
تومورهای استروما : این سرطان در سلولهای تولید کننده هورمون رشد می کنند. 7 درصد از سرطان های تخمدان تومورهای استروما هستند.
تومورهای سلول های جوانه : این سرطان در سلول های تولید کننده تخمک ایجاد می شوند. تومورهای سلول جوانه نادر هستند و 3 درصد از موارد سرطان های تخمدان را تشکیل می دهند.
کیست های تخمدان
بیشتر کیست های تخمدان سرطانی نیستند. به این موارد کیست خوش خیم گفته می شود. با این حال ، تعداد بسیار کمی می تواند سرطانی باشد.کیست تخمدان، کیسه ای مشتمل از مایع یا هوا است که در تخمدان یا اطراف آن ایجاد می شود. بیشتر کیست های تخمدان همزمان با آزاد شدن تخمک و به عنوان بخشی از فرآیند طبیعی تخمک گذاری تشکیل می شود، کیست ها علائم خفیفی مانند نفخ را ایجاد می کنند و بدون درمان از بین می روند.

اگر کیست تخمدان بعد از یائسگی ایجاد شود، نیاز به آزمایشات خاصی برای تشخیص علت آن است. به خصوص اگر این کیست بزرگ باشد یا طی چند ماه از بین نرود.

اگر کیست از بین نرفت، ممکن است پزشک انجام جراحی را برای از بین بردن آن را توصیه کند. پزشک شما نمی تواند بدون نمونه برداری و جراحی سرطانی بودن کیست را تایید کند.

عوامل خطر سرطان تخمدان
علت دقیق سرطان تخمدان مشخص نیست. با این حال ، این عوامل می توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند:

سابقه خانوادگی سرطان تخمدان
جهش های ژنتیکی ژن های مرتبط با سرطان تخمدان، مانند BRCA1 یا BRCA2
سابقه شخصی سرطان پستان، رحم یا روده بزرگ
چاقی
استفاده از داروهای خاص باروری یا هورمون درمانی
بدون سابقه بارداری
آندومتریوز
سن بالا یکی دیگر از عوامل خطر است. بیشتر موارد سرطان تخمدان بعد از یائسگی ایجاد می شود.
بدون داشتن هیچ یک از این عوامل خطر، نیز امکان ابتلا به سرطان تخمدان وجود دارد. به همین ترتیب، داشتن هر یک از این عوامل خطر لزوماً به معنای ابتلا به سرطان تخمدان نیست!

تشخیص
اگر سرطان تخمدان در مراحل اولیه آن را تشخیص داده شود، درمان موفقیت آمیز تر است. با این حال ، تشخیص آن آسان نیست.تخمدان ها در عمق حفره شکم قرار دارند، بنابراین بعید به نظر می رسد که تومور را احساس کنید. هیچ غربالگری معمولی جهت تشخیص سرطان تخمدان وجود ندارد. به همین دلیل لازم است تا خود شما علائم غیر معمول یا مداوم را به پزشک خود یادآوری کنید.

اگر پزشک احتمال دهد که علائم ناشی از سرطان تخمدان است، کار تشخیص را با معاینه لگن شروع می کند. لمس تومورهای کوچک تخمدان با معاینه لگن کار دشواری است.

 تومور همزمان با رشد ، به مثانه و راست روده فشار می آورد. پزشک شما ممکن است در هنگام معاینه لگن رکتوواژینال بی نظمی را تشخیص دهد.

پزشک شما همچنین ممکن است آزمایش های زیر را انجام دهد:

سونوگرافی ترانس واژینال (TVUS) : نوعی آزمایش تصویربرداری است که با استفاده از امواج صوتی تومورهای اندام های تولید مثل، از جمله تخمدان ها را تشخیص می دهد. با این حال ، TVUS نمی تواند به پزشک شما در تشخیص سرطانی بودن تومورها کمک کند.
سی تی اسکن شکم و لگن : ممکن است پزشک آزمایش MRI لگن را جهت تشخیص توصیه کند.
آزمایش خون برای اندازه گیری سطح آنتی ژن سرطان 125 (CA-125) : آزمون CA-125 برای ارزیابی پاسخ به درمان سرطان تخمدان و دیگر سرطانهای دستگاه تولید مثل استفاده می شود. با این حال ، قاعدگی، فیبروم رحم و سرطان رحم نیز می توانند بر سطح CA-125 در خون تأثیر بگذارند.
نمونه برداری بیوپسی : شامل برداشتن یک نمونه کوچک از بافت تخمدان و تجزیه و تحلیل نمونه در زیر میکروسکوپ.
توجه به این نکته مهم است که اگرچه همه این آزمایشات می توانند پزشک شما را به سمت تشخیص راهنمایی کنند، اما بیوپسی تنها راهی است که دکتر شما می تواند سرطان تخمدان را تایید کند.

مراحل سرطان تخمدان چیست؟
پزشک مراحل سرطان را بر اساس میزان گسترش تومور تعیین می کند. این مراحل عبارتند از :

مرحله ی 1
مرحله 1 سرطان تخمدان دارای سه زیر مجموعه است:

مرحله 1A : سرطان محدود به یک تخمدان یا به صورت موضعی است.
مرحله 1B : سرطان در هر دو تخمدان را درگیر کرده است.
مرحله 1C : در خارج از تخمدان سلول های سرطانی نیز وجود دارد.
مرحله 2
در مرحله 2 ، تومور به سایر ساختارهای لگن گسترش یافته است. این دو زیرشاخه دارد:

مرحله 2A : سرطان به رحم یا لوله های رحمی گسترش یافته است.
مرحله 2B : سرطان به مثانه یا راست روده گسترش یافته است.
مرحله 3
مرحله 3 سرطان تخمدان دارای سه مرحله فرعی است:

مرحله 3A : سرطان فراتر از لگن، و به پوشش شکم و غدد لنفاوی شکم گسترش یافته است.
مرحله 3B : سلول های سرطانی از لگن به لایه داخلی شکم گسترش یافته و با چشم غیر مسلح قابل مشاهده هستند، اما اندازه آنها کمتر از 2 سانتی متر است.
مرحله 3C : رسوبات سرطان حداقل 3/4 اینچ در شکم یا خارج از طحال یا کبد دیده می شود. با این حال ، سرطان در داخل طحال یا کبد نیست.
مرحله 4
در مرحله 4، تومور فراتر از لگن، شکم و غدد لنفاوی به کبد یا ریه ها متاستاز یا گسترش یافته است. در مرحله 4 دو مرحله وجود دارد:

در مرحله 4A ، سلولهای سرطانی در مایع اطراف ریه ها هستند.
در مرحله 4B، پیشرفته ترین مرحله، سلول ها به داخل طحال یا کبد یا حتی سایر اندام های دور مانند پوست یا مغز رسیده اند.
 درمان سرطان تخمدان
درمان به میزان گسترش سرطان بستگی دارد. یک تیم از پزشکان بسته به شرایط یک برنامه درمانی را تعیین می کنند. به احتمال زیاد شامل دو یا چند مورد زیر است:

شیمی درمانی
جراحی برای مرحله بندی سرطان و برداشتن تومور
هورمون درمانی
عمل جراحی
 جراحی برداشت رحم، هدف از جراحی برداشتن تومور است اما برداشتن بخشی از رحم یا برداشتن کامل رحم اغلب ضروری است. همچنین ممکن است پزشک حذف تخمدان ها و لوله های رحمی، گره های لنفاوی اطراف و سایر بافت های لگن را توصیه کند.
شناسایی تمام مکان های تومور دشوار است. در یک مطالعه ، محققان روش هایی را برای بهبود روند جراحی بررسی کردند تا برداشتن همه بافت های سرطانی آسان تر باشد.

درمان هدفمند
درمان های هدفمند مانند شیمی درمانی به سلول های سرطانی حمله می کنند ، و به سلول های طبیعی بدن آسیب کمی می رسانند.

درمان های هدفمند جدیدترین روش برای درمان سرطان پیشرفته تخمدان اپیتلیال شامل مهار کننده های PARP است. در این روش داروها تولید آنزیمی را که سلول ها برای ترمیم آسیب DNA از آنها استفاده می کنند را مسدود می کنند.

اولین مهارکننده PARP در سال 2014 برای استفاده در سرطان پیشرفته تخمدان که قبلاً با سه خط شیمی درمانی درمان شده بود مورد تایید قرار گرفت.

سه بازدارنده PARP که در حال حاضر موجود است، شامل موارد زیر است:

اولاپاریب (Lynparza)
نیراپاریب (زجولا)
روکاپاریب (روبراکا)
حفظ باروری
درمان های سرطان تخمدان، از جمله شیمی درمانی، پرتودرمانی و جراحی ، می تواند به اندام های تولید مثل آسیب برساند و بارداری را دشوار می کند.اگر می خواهید در آینده باردار شوید ، قبل از شروع درمان با پزشک خود صحبت کنید. آنها می توانند در با گزینه های 

برای حفظ باروری تلاش کنند. گزینه های احتمالی حفظ باروری عبارتند از:

انجماد جنین : این روش شامل انجماد تخمک بارور شده است.
انجماد تخمک : این روش شامل انجماد تخمک نابارور است.
جراحی برای حفظ باروری : در برخی موارد می توان جراحی را انجام داد که فقط یک تخمدان را برداشته و تخمدان سالم را حفظ می کند. این معمولاً فقط در مراحل اولیه سرطان تخمدان امکان پذیر است.
حفظ بافت تخمدان : این روش شامل برداشتن و انجماد بافت تخمدان برای استفاده در آینده است.
سرکوب تخمدان : این روش شامل مصرف هورمون ها برای سرکوب موقت عملکرد تخمدان است.
پیشگیری
هیچ روش اثبات شده ای برای از بین بردن کامل خطر ابتلا به سرطان تخمدان وجود ندارد. با این وجود با روشهای زیر می توان خطر ابتلا به این بیماری را کاهش داد.

مصرف قرص های خوراکی ضد بارداری
شیر دادن
بارداری
روش های جراحی بر روی اندام های تولید مثل شما (مانند بستن لوله یا برداشتن رحم )
نتیجه ی درمان
 نتیجه ی درمان به عوامل مختلفی بستگی دارد ، از جمله:
مرحله سرطان در هنگام تشخیص
وضعیت سلامتی کلی 
 پاسخگویی بدن به درمان
هر سرطان منحصر به فرد است، اما مرحله سرطان مهمترین شاخص برای نتیجه گیری از درمان است.

سرطان تخمدان اپیتلیال متداول ترین نوع سرطان تخمدان است. میزان بقا ممکن است براساس نوع سرطان تخمدان، پیشرفت سرطان و پیشرفت مداوم در درمان ها متفاوت باشد.

بیچشک

۱۵ نشانه سرطان که باید بدانید!

تشخیص به موقع و درمان سریع می تواند نقش بسیار مهمی در سرنوشت و نتیجه ی درمان این بیماری داشته باشد. همه افراد باید به نشانه های غیر معمول در بدن خود توجه داشته باشند و آن را جدی بگیرند. در ادامه 15 نشانه مهم که می تواند هشداری از سرطان باشد، را بررسی خواهیم کرد.


image

1. تغییرات پوستی

تغییرات پوستی

مشاهده یک لکه جدید روی پوست یا تغییر در شکل، اندازه یا رنگ لکه یا خال های بدن می تواند نشانه ای از سرطان باشد.


به علاوه هر تغییر دیگری روی پوست می تواند نشانه غیر معمول باشد و نیاز به بررسی دقیق توسط پزشک دارد.


2. سرفه مداوم

سرفه یکی از نشانه های نادر سرطان است، و معمولاً ناشی از آسم، رفلاکس اسید یا عفونت ایجاد می شود.


اگر سرفه برطرف نشد یا همراه با خون بود، به خصوص اگر سیگاری هستید، لازم است که برای بررسی های دقیق به پزشک مراجعه کنید. ممکن است پزشک مخاط ریه را آزمایش کرده و یا با عکسبرداری از قفسه سینه را برای تشخیص سرطان ریه تجویز کند.


3. تغییرات سینه

در بیشتر موارد تغییرات سینه سرطان نیست. ولی با این حال بهتر است که این علائم را جدی بگیرید و با پزشک در مورد آنها صحبت کنید. هرگونه توده، تغییر یا ترشحات نوک سینه، قرمزی، ضخیم شدن یا درد در سینه ها یک هشدار است و باید توسط پزشک و با انجام ماموگرافی یا بیوپسی بررسی شود.


4. نفخ

نفخ معمولاً در اثر تغییرات رژیم غذایی یا استرس ایجاد می‌شود. اما اگر این شرایط دائمی شده و با هیچ دارویی بهبود پیدا نمی کند و یا با خستگی، کاهش وزن و کمر درد همراه است. بهتر است، در مورد آن با پزشک مشورت کنید.


نفخ مداوم در زنان ممکن است، نشانه ای از سرطان تخمدان باشد. پزشک می‌تواند با معاینات لگن این مورد تایید یا رد کند.


5. مشکلات ادراری

بسیاری از مردان با افزایش سن دچار مشکلات ادراری می شوند. نیاز مداوم به دفع ادرار، نشتی یا مشکل در تخلیه ادرار می تواند نشانه ای از بزرگ شدن پروستات و یا سرطان باشد. برای بررسی این بیماری معاینات لگنی و آزمایش خون انجام میشود.


6. تورم غدد لنفاوی

غدد لنفاوی غده های کوچک و لوبیا شکلی هستند که در گردن، زیر بغل و سایر نقاط بدن وجود دارند. تورم این غدد، یعنی بدن در حال مبارزه با یک عفونت مثل سرماخوردگی است.


اما برخی از سرطان‌ها مانند سرطان لنفوم و لوسمی نیز می توانند موجب تورم شوند، بنابراین در صورت بروز چنین مشکلی در اولین فرصت با پزشک مشورت کنید.


7. مشاهده خون در مدفوع

مشاهده خون در مدفوع علامت شایع از بیماری‌های مختلف است و معمولاً با بیماری به نام بواسیر در ارتباط است. اما ممکن است این خون نشانه ای از سرطان روده بزرگ باشد.


همچنین مشاهده خون در ادرار ممکن است از عفونت مجاری ادراری باشد و یا از سرطان کلیه و مثانه نشات گیرد. همه این موارد نیاز به بررسی های دقیق و تایید پزشک دارد.


8. تغییرات بیضه

در صورت مشاهده توده یا تورم بیضه باید به پزشک مراجعه کنید. توده بدون درد شایع‌ترین علامت سرطان بیضه است.


ممکن است مردان احساس سنگینی در شکم یا کیسه بیضه داشته باشند و فکر کنند، بیضه ها بزرگتر از قبل شده است.


پزشک با معاینه فیزیکی این ناحیه و انجام سونوگرافی وجود توده یا تومور یا هر مشکل دیگری را بررسی می کند.


9. مشکلات بلع

سرماخوردگی رفلاکس اسید یا مصرف برخی داروها ممکن است باعث مشکلات بلع شود. در شرایطی که مشکلات بلع با گذشت زمان و مصرف داروهای ضد اسید بهبود نیافت لازم است با پزشک مشورت کنید.


اختلالات بلع می تواند نشانه ای از سرطان در گلو یا مری (لوله بین دهان و معده) باشد. پزشک با ما این آزمایشات مختلف ناحیه گلو و به طور دقیق بررسی می کند.


10. خونریزی های غیر معمول واژن

خونریزی های خارج از دوره قاعدگی می توانند علت های زیادی مثل فیبروم، یا مصرف برخی از داروهای پیشگیری از بارداری داشته باشد.


اما خونریزی های بعد از پریود بعد از رابطه جنسی، ترشحات خونی علامت های غیر معمولی هستند که باید توسط پزشک بررسی شوند.


سرطان دهانه رحم، رحم یا واژن می‌تواند باعث خونریزی شود. همچنین خونریزی بعد از یائسگی مورد غیر طبیعی که لازم است توسط پزشک بررسی گردد.


11. مسائل مربوط به دهان

تغییرات دهانی مثل بوی بد دهان یا زخم های پوستی معمولاً تغییرات جدی نیستند، اما اگر این لکه ها یا زخم ها سفید یا قرمز شدند، و بعد از چند هفته بهبود نمی یابند، لازم است با پزشک خود در این مورد مشورت کنید. این علائم ممکن است نشانه ای از سرطان دهان باشند.


همچنین وجود توده در گونه، مشکلات در حرکت فک و درد دهان نیز باید جدی گرفته شود.


12. کاهش وزن

کاهش وزن بی دلیل بدون اینکه شیوه غذا خوردن و یا میزان فعالیت خود را تغییر دهید، نشانه ای است که باید جدی گرفته شود.


کاهش وزن بی دلیل ممکن است نشانه اولیه سرطان لوزالمعده، معده، مری ریه یا دیگر انواع سرطان باشد.


13. تب

تب یا همان بالا رفتن درجه حرارت بدن یعنی که بدن شما در حال مبارزه با عفونت است .


تب معمولا نشانه خطرناکی نیست. با این حال می تواند در نتیجه سرطان خون یا لوسمی و لنفوم باشد. اما اگر به طور مداوم وجود دارد و بر طرف نمی شود، لازم است هرچه سریعتر به پزشک در این مورد مشورت کنید.


14. سوزش سردل سوءهاضمه

سوزش سردل سوء هاضمه در نتیجه رژیم غذایی یا استرس ایجاد می شود. تقریباً همه افراد گاهی اوقات با این مشکل مواجه می شوند.


اگر این اختلالات با تغییر شیوه زندگی رفع نمی شوند، لازم به بررسی دقیق پزشکی است چرا که سوء هاضمه یا سوزش سر دل ممکن است نشانه ای از سرطان معده باشد.


15. خستگی

خستگی مشکل بسیار رایجی بوده و در اکثر موارد هم جدی نیست، با این خستگی یکی از علائم اولیه برخی از سرطان‌ها مانند سرطان خون است.


برخی از سرطان‌ها مانند سرطان روده بزرگ و معده باعث خونریزی میشوند و در نتیجه آن بدن احساس خستگی می کند. اگر این احساس خستگی به طور مداوم وجود دارد و با استراحت نیز از بین نمی رود، لازم است با پزشک خود در مورد آن مشورت کنید.

منبع